Vandbaseret gulvvarme

Den ultimative guide til

El og vandbaseret gulvvarme

Går du med tankerne omkring at få etableret gulvvarme i hjemmet,er det en god ide at have læst lidt om det, inden man vælger varmekilde til rummet eller måske et helt hus.

Det er stor forskel på el baseret og vandbaseret gulvvarme. Forskellen, fordele, ulemper, priser, regler, betjening og andre ting du skal være opmærksom på, vil jeg komme nærmere ind på.

Vandbaseret gulvvarme

Det er meget populært blandt nybyggere at vælge vandbaserede gulvvarme som primær varmekilde i hjemmet, og det er ikke uden grund. Når man er i gang med at bygge og ikke har støbt gulvet endnu har man mulighed for at installere gulvvarmen langt mere omkostningsfrit, da man ikke skal ødelægge et træ- eller betongulv for at lave gulvvarmen.

Udover at det ikke koster nær så meget når gulvet ikke er lavet endnu, så giver det et rigtig godt indeklima i hjemmet. Gulvvarmen kommer nede fra, og da varme altid stiger opad, vil det give den bedste fordeling af varme i hele rummet.

Det giver en rigtig god komfort i hjemmet, og hvis du har småbørn slipper de for at kravle rundt på et koldt gulv. I forhold til radiatorer, fylder vandbaseret gulvvarme ikke noget, da det hele er under gulvet.

Der er også den fordel at gulvvarme ikke giver den samme cirkulation i rummet, som en radiator gør. På den måde flyver der ikke nær så mange støvpartikler runde og det vil derfor ikke støve så meget.

Sådan fungerer vandbaseret gulvvarme

Vandbaseret gulvvarme fungerer på den måde at man får varmet gulvet op via varmt vand, der løber gennem slanger under gulvet. Slangerne bliver tilkoblet til husets centralvarmeanlæg.

Når man tænder for det, vil der strømme varmt vand igennem, på samme måde som med en radiator. Der er mulighed for at man kan tilslutte rumtermostat til alle rum. Det gør at man har mulighed for nemt at indstille varmen i rummet til den temperatur man synes er passende.

Fordele ved vandbaseret gulvvarme

 • Det giver et godt indeklima og mindre cirkulation af støvpartikler i luften

 

 • Du får den bedste mulige fordeling af varme i huset

 

 • Der er ikke længere noget der hedder kolde fødder, når du er hjemme

 

 • Kræver stort set ingen vedligeholdelse

 

 • Det bliver nemmere at indrette hjemmet, da man fjerner radiatorerne

 

 • Koster kun ⅓ af prisen, set på forbrug, frem for el gulvvarme

 

 • Hjælper med at tørre badeværelsegulvet for vand og fugt

 

 • Man kan spare penge på varmeregningen

Ulemper ved vandbaseret gulvvarme

 • Det tager længere tid at regulere varmen, frem for el gulvvarme.

 

 • Er det et betongulv, tager det lang tid at lave ændringer i temperaturen

 

 • Omkostningerne for installationen er noget dyrere end el gulvvarme

 

 • Skulle det gå i stykker vil det være besværligt at reparere

 

 • Det kan være dyrt at få installeret

 

 • Kræver at huset er godt isoleret, ellers skal der efterisoleres.

Elbaseret gulvvarme

El baseret gulvvarme kan enten installeres som måtter eller kabler. Ligesom ved vandbaseret gulvvarme kan man bruge varmefordelingsplader eller støbe ned i betonen.

Nogle typer kan sågar indspartles, for at opnå en rigtig lav højde i gulvet, hvis man ikke skal hæve gulvet for meget. Man kan udlægge måtter eller kabler direkte oven på uorganisk underlag, mens der på træbaseret underlag skal være mindst 5 mm spartellag under kablerne på grund af brandfare.

Det er en god ide at have 10 mm spartelmasse under måtter eller kablerne for at få en jævn fordeling af temperaturen. Fiberarmeret spartelmasse er et rigtig godt produkt til formålet, da det kan tåle de temperaturer der vil forekomme.

OBS!

Du skal være opmærksom på at der kan være forsyningsregler der udelukker anvendelsen af elbaseret gulvvarme. Det er derfor en god ide at tage kontakt til varmeforsyningsselskabet og bygningsmyndigheden for at høre nærmere.

Fordele ved elbaseret gulvvarme

 • Nemt og billigt at installere

 

 • Har en indbygningshøjde på maksimum 1 cm

 

 • Kan for det meste lægges ovenpå det eksisterende gulv

 

 • Bliver hurtigt varmt i forhold til vandbaseret gulvvarme

 

 • Man slipper for kolde fødder

Ulemper ved elbaseret gulvvarme

 • Er 3 gange så dyrt i forbrug som vandbaseret gulvvarme

 

 • Skulle det gå i stykker, vil det være dyrt at reparere (Det samme ved vandbaseret)

 

 • I dårligt isolerede gulve, kan det gå hen og bliver en dyr varmeregning

Den maksimale effekt for elbaseret gulvvarme

Til forskel fra vandbaseret gulvvarme afgiver nogle elbaserede gulvarmesystemer en fast effekt. Effekten bør aldrig overskride 100W/m2.

En lav effekt giver en ligeså stor varme glæde, det tager blot længere tid at opvarme. Det vil dog normalt ikke være noget problem, da temperaturen normalt indstilles til en given rum- og overfladetemperatur.

Er der nogle ting man skal være opmærksom

I mange tilfælde vil det ikke være lovligt at installere elbaseret gulvvarme som primær varmekilde i området som er forsynet med fjernvarme og gas. Der er dog nogle tilfælde hvor man godt må anvende det.

 • Hvis der allerede var elvarme i dit hus fra før 1996 hvor reglerne trådte i kraft.

 

 • Hvis huset er bygget i energiklasse 1 og 2.

 

 • I kolonihaver, sommerhuse og fritidshuse

 

 • Er det byggetekniske forhold, der gør at det vil være uforholdsmæssigt bekosteligt at installere en anden mere miljøvenlig varmekilde.

 

Hvad koster gulvvarme

Prisen på gulvvarme kan svinge fra 500 – 2.500 kr. pr. m2. Det kommer an på omstændighederne, kvadratmetrene, typen, tykkelsen, styrken og hvordan adgangsvejene er.

Hvis du skal have installeret el-gulvvarme under trægulvet, kræver det kun at man fjerner trægulvet. Det koster ikke særlig meget i forhold til hvis man skal til at banke det gamle betongulv op først. 

Den vandbaserede gulvvarme er dyr at installere, men til gengæld koster det også kun en tredjedel af hvad el-gulvvarme koster i årlig forbrug. Hvis du har mulighed for at banke gulvet op selv, eller andre tiltag, kan der være flere tusinde kroner at spare.

Sådan betjener du gulvvarmen korrekt

Er du klar over hvordan man betjener gulvvarme, så man får det optimale ud af det? Gulvvarmen skal indstilles en gang imellem, specielt når man går fra sommer til efterår og fra vinter til forår. Det kan være svært at finde ud af hvordan man skal indstille gulvvarmen, så den passer til behovet.

El-gulvvarme reagerer hurtigt, men specielt vandbaseret gulvvarme der er støbt ned i beton, kan være lang tid om at reagerer, da den skal ændre temperaturen i betonen. Det kan tage helt op til 12 timer før gulvet har ændret sig til den temperatur man har sat den til, afhængig af om det er trægulv, betongulv og hvor langt rørene er støbt ned.

Det vil sige at man kan gå og skrue på termostaten mange gange før den sidder hvor den skal være, da man ikke kan regne med varmen før der er gået et vis stykke tid. Om sommeren hvor solen skinner meget, samtidig med at gulvvarmen kører, kan det godt blive rigtig varmt.

Et godt råd er i første omgang at få tændt fjernvarmeanlægget korrekt, hvis det har været slukket i sommerhalvåret. Det gør du ved at skrue langsomt op over en periode når det begynder at blive koldere.

Oplever du problemer med rumtermostaten?

Styreenheder kan godt gå hen om miste forbindelsen til rumtermostaten. Hvis det sker og du er tilkoblet, vil jeg anbefale at placere termostaten et par meter fra styreenheden. Du kan også prøve at flytte rumtermostaten til et andet sted i hjemmet.

Hvis rumtermostaten ikke vil kobles til styreenheden, kan det også skyldes at den er for tæt på, eller måske er den af ældre version. Du kan kontrollere om det er en for gammel version ved at kigge bag på rumtermostaten for betegnelsen TP 150. Hvis det ikke fremgår, er det fordi din temmustan er for gammel. Du er derfor nødt til at udskifte den til en nyere version for at kunne synkronisere.

En anden grund kan også et der er en knækket ledning eller at batterierne er ved at være flade for strøm. Nogle gange kan man få indstillet noget man ikke har helt styr på, og så kan det være svært at finde fejlen efterfølgende. Er det sket vil jeg anbefale dig at nulstille indstillingerne. Det kan man gøre ved at vælge “RES” og derefter “ON” i menuen.

Dette skal du huske ved renovering med gulvvarme

Generelt i forbindelse med renoveringsopgaver med etablering af gulvvarme er det vigtigt at huske, at Bygningsreglementets bestemmelser skal overholdes. Dette er især vigtigt, såfremt man vil renovere en bolig med gulvvarme i den del, der er placeret i terrændækskonstruktionen.

Når klimaskærmen (terrændækket og dets isolering) gennembrydes, skal denne reetableres efter de nyeste krav i Bygningsreglementet, så vidt dette er muligt. Det vil i praksis sige, at der skal placeres op til 300 mm isolering i gulvet, før resten af konstruktionen kan laves.

Ved etablering af gulvvarme i rum, der er placeret inden for klimaskærm f.eks et badeværelse på 1. sal i en villa, behøver man ikke tænke helt så meget på isolering i gulvet, men blot sikre sig at varmeafgivelsen til omliggende rum ikke ødelægger styringen af rumtemperaturen i disse

Det er dog således, at her kan de generelle pladsforhold i gulvkonstruktionen ofte være en udfordring, idet der som regel ikke er mange centimeter at gøre godt med. Her kan det i nogle systemer med systemplader af f.eks polyester nedfasede rør og varmefordelingsplader være en god løsning, idet byggehøjden for disse systemer normalt ikke er særlig stor. Flere af disse systemer er baseret på anvendelse af rør i dimensioner helt ned til 8 mm. Der er for visse af systemerne tale om en byggehøjde helt ned til 12-14 mm. Ulempen ved flere af disse systemer er, at de kun kan dække mindre arealer på 6-10m2, da tryktabet i rørene bliver for stort.

Det samme gælder ved anvendelse af systemplader, der er beregnede for 12 mm PEX-rør. Når der anvendes systemer med 12 mm rør, skal man regne med en maksimal centerafstand på 125 mm mellem rørene og en maksimal slangelængde på 50 m. Det vil i praksis sige, at man kun kan dække et areal på op til 6,5 m2. Et andet system, der anvender 8 mm PEX- eller PE-RT-rør monteret på et net, kan rulles ud på et eksisterende gulv, hvor de gamle fliser er fjernet, hvorefter der spartles og lægges nye fliser over. Dette system giver en meget lille byggehøjde, men dækker også kun et meget lille areal.

Del:

Relaterede artikler

Solceller til taget: den store guide

Solceller til taget er en bæredygtig og miljøvenlig løsning, der udnytter solens energi til at producere elektricitet. Solceller er små enheder, der er lavet af

Indsend din opgave