Hvornår skal du bruge et stillads

Det korte svar er: når du har brug for et. Men det er ikke altid nemt at afgøre. Professionelle murere har oftest deres egne stilladser, og lejer så til når de har brug for mere end hvad de har. Til hjemmebrug er typiske anvendelser for stillads er arbejde på facader, tagrender og tage, og indimellem nogle særlige opgaver som formklipning af træer og høje buske og den slags. Til hjemmebrug findes der også en række mindre stilladser som du kan købe for relativ få penge.

Til større opgaver vil leje af stillads i de fleste tilfælde være smartest. Og hvis det er over en vis størrelse, bør du også overveje at lade professionelle stille det op for dig. Et stillads der er opstillet forkert, er simpelthen en dødsfælde.

Stillads

Stillads eller ikke stillads, det er spørgsmålet

Mange småopgaver kan naturligvis også gøres med en stige. Så hvor trækker du grænsen? Hvornår skal du vælge et stillads frem for en stige?

En god tommelfingerregel ville være: når du er i tvivl, vælge et stillads. Det er altid den sikreste løsning. På en stige skal du kun arbejde når du føler dig absolut tryg ved det. De fleste uheld ved DIY opgaver omkring huset involverer stiger. Du skal være rimelig fit og have en god balance, ellers bør du ikke op på en stige der er højere end 2m.

Der findes mange slags stilladser

Alt efter formål kan du vælge mellem forskellige slags stilladser og de kommer i alle mulige størrelser. Mest populær til hjemmebrug er rullestilladser. De er nemme at samle, er letvægts og kan nemt flyttes rund. De er velegnet til alt indendørs arbejde. Men også hvis du lige skal nå op til tagrenden eller klippen en høj hæk, vil et rullestillads ofte være det bedste valg.

For større opgaver som fx en facaderenovering vil et rullestillads oftest ikke være tilstrækkeligt. Den største begrænsning med rullestilladser er højden. En rullestillads må ikke være højere end maks. 3m, ellers bliver det for ustabilt.

Store stilladser eller skorstensstilladser bør du nok lade professionelle om at opstille. Det er både mere sikker og meget hurtigere end du selv kan gøre det.

Stillads leje vs. eje

Om det er bedst at leje eller eje, kommer i sidste ende an på hvor tit du skal bruge stilladset. Hvis det kun er en-to gange om året kan det næppe betale sig at købe en rullestillads. Men hvad er en gennemsnitlig pris på stillads leje? De koster som minimum omkring de 3000,- kroner. For et mellemstort stillads bliver det nok omkring de 5-7000,- for en enkel modul.  

Rullestilladser koster mellem 150-250 kroner i leje pr. dag for en enkel lille modul indendørs stillads. Hvis du lejer dem flere dage i træk, bliver det endnu billigere.

I den dyre ende koster de største udendørs rullestilladser op mod 1500,-/dag.

Så at leje er i mange tilfælde billigere. Men det er naturligvis meget bekvemmere hvis du bare skal hente stilladset fra garagen frem for at skulle hente den på byggemarkedet med en trailer.