Nybyggeri

Den ultimative guide til

Nyt hus eller tilbygning

Hvis familie er blevet større siden du flyttede ind, eller du tænker på at at skulle have et hjemmekontor eller ekstra badeværelse, vil du få brug for noget ekstra plads i hjemmet. Beslutningen om man skal få bygget et nyt hus eller man kan få lavet en tilbygning, er ikke altid let. 

Derfor er det vigtigt at man tænker det hele godt igennem, inden man tager sit valg. I sidste ende, er det op til dig hvilken løsning, der passer til din familie. Jeg har lavet denne guide, så du er bedre udrustet til at træffe den rette beslutning.

Tilbygning eller nyt hus

Beslutingen om at flytte i et nyt hus, eller få lavet en udvidelse er bestemt en opgave der skal tages seriøst. Det er ikke noget lille indgreb, så der skal drøftes nogle meninger inden man tager valget. 

Mit råd nummer et, når det kommer til at vælge om man skal det ene eller det andet, er at tænke langsigtet. En tilbygning kan give dig det ekstra plads du har behov for, hvis der er et ekstra familiemedlem på vej.

Er der er langt til arbejde, skole og børnehave, kan det være du skal vælge at flytte i stedet for. Som professionelt murerfirma, vil vi give dig en god oplevelse, uanset om vi skal bygge en tilbygning eller et hus for dig.

Nybyggeri

Uanset om du vil have bygget et hus fordi du vil have lavet om på alt ved hjemmet, eller det er fordi du vil skifte lokation, vil det være en god løsning med nybyggeri. Man kan ikke benægte at det at få bygget et hus er en stor beslutning, derfor skal det planlægges ned til mindste detalje.

Det vil blive lavet nogle tegninger over projektet, så både bygherre og håndværkerne kan se hvordan huset skal bygges ned til mindste detalje. Der skal også søges byggetilladelse(link) og i langt de flestes tilfælde, skal der snakkes med banken omkring finansiering af lån. 

I modsætning til en tilbygning, vil et nybyggeri kræve at din familie at familien er helt indforstået med hvad der vil sige at skulle flytte, da det ofte vil påvirke den daglige gang og rutiner.

Fordele

At flytte til et nyt sted har en række fordele. Man får muligheden for at starte på en frisk, med en ny karriere, anden omgangskreds eller måske have kortere til arbejde. Især hvis du flytter fra provinsen til at storby, kan oplevelsen give dig et frisk pust, ja måske er det det i trænger til.

Hvis ideen om at flytte til et helt nyt område er for skræmmende, behøver du ikke nødvendigvis at flytte langt væk. Faktisk, kan du bare købe en tom byggegrund et andet sted i samme by, hvis du ikke har interesse i at skulle flytte langt væk. Så har du stadig muligheden for at få dit drømme hjem uden at tage familien ud af de faste rammer.

En anden fordel er, at nye huse bliver bygget efter helt andre regler end man gjorde førhen. Der er langt større krav til isoleringen i gulv, vægge og loft. Ydermere har du også mulighed ved at få etableret gulvvarme i alle rum, hvis dette ønskes. Døre og vinduer er også langt bedre isolerende.

Ulemper

Hvis man skal nævne nogle ulemper ved at få bygget et nyt hus, kan det være at det er en løsning, der koster en del flere penge end en tilbygning. Sammen med de faktiske udgifter til huset, kan der også være andre udgifter hvis du får brug for et flyttefirma.

Men hvis du har noget familie eller venner der kan hjælpe dig, vil det blive noget billigere. En anden ulempe ved at flytte hjem er, hvor tidskrævende det kan være.

At finde det perfekte hus, få et prioritetslån, udveksle kontrakter og den faktiske byggeproces kan tage måneder, så det er meget vigtigt at være tålmodig. Sammenlignet med en tilbygning vil det også tage noget længere tid at bygge nyt hus.

Brugbare tips

At få bygget det hjem man har drømt om, er ikke så svært som det lyder. Nøglen er at vælge et professionelt murerfirma til at hjælpe dig. De har typisk en arkitekt tilknyttet eller ansat. Arkitekter er gode til at vejlede og give råd til hvordan du får mest ud af hjemmet.

Via samtaler med dig og lytning til dine behov, vil der blive udarbejdet en tegning, som du skal godkende inden byggeriet påbegyndes. På den måde kan du nemt danne dig et overblik over hvordan huset kommer til at se ud.

Tilbygning

Selvom valg af udvidelse i form af en tilbygning til huset, muligvis ikke er så livs ændrende som at bygge et nyt hus, har det stadig mange andre spændende fordele, der ville gøre det til en fremragende tilføjelse til dit hjem.

Der er mange forskellige måder at lave en tilbygning på. En tilbygning vil typisk blive bygget i samme, eller meget ens materialer, som hovedhuset udvendigt. Det store spørgsmål er om man vil have bygget værelser eller om man også skal have bygget en nyt badeværelse eller måske et køkken alrum.

Fordele

Som en investering vælger mange husejere en tilbygning, da det forbedrer videresalgsværdien og er betydeligt billigere end nybyg. Prisen på en tilbygning varierer en del afhængig af hvor i landet der skal bygges. I Hovedstadsområdet, Aalborg og Aarhus er en tilbygning typisk 25-50% dyrere end i provinsen.

Det har også meget at sige hvor stor tilbygning skal være og i hvor mange etager. En tilbygning er en fantastisk måde at tilpasse dit hjem endnu bedre og give dig selv og din familie lidt ekstra plads. En af de største fordele ved en tilbygning, er at du kan tilpasse den, lige efter dine ønsker. Du kan selv indrette og placere rummene som du ønsker, og så tager det ikke så lang tid at bygge som et hus.

Hvis du har en tilbygning i tankerne, men ikke helt ved hvordan du vil have det hele skal se ud, kan du indhente en masse inspiration online. Ydermere vil du spare en masse penge, frem for ved nybyg.

Ulemper

Når det kommer til at bygge en tilbygning, vil der ligesom med så meget andet, være nogle ulemper, der skal tages med i overvejelserne. Der skal søges om byggetilladelse, men det skal der også ved nybyg.

Tilladelser til at bygge tilbygninger bliver som regel godkendt, så længe de overholder visse retningslinjer. Nedenunder har jeg lavet en liste over de mest almindelige grunde til man ikke må bygge en tilbygning.

  • Bygningen vil overskygge en nabo og medføre tab af lys

 

  • Bygningen har udsigt over andre hjem og forårsager et tab af privatlivets fred

 

  • Byggeriets udseende er ikke i karakter med den eksisterende ejendom eller kravene til udseende i området

 

  • Ejendommen er en fredet bygning

 

  • Vejadgang ville være begrænset

 

  • Husets bebyggede areal må maksimalt udgøre 30% af grundens størrelse

 

Byggeriet vil omdanne dit hjem til en byggeplads, indtil projektet er afsluttet, så du skal være parat til at leve under disse forhold i uger eller endda måneder. Dog vil der blive udarbejdet en plan over hvor tingene skal stå, så der bliver generet mindst muligt. Der kan også opstår forsinkelser under byggeprocessen grundet levering af bestemte materialer.

Brugbare tips

Har du tankerne at få lavet en tilbygning dit hjem, foreslår vi, at du undersøger de forskellige typer tilbygninger på forhånd, så du ved, hvad der fungerer bedst for dig og dit hjem. Det er også vigtigt at finde et erfarent bygningsteam, der hører hvad du siger og forstår dig.

Opsummering

Når du bygger nyt hus eller en tilbygning er der forskellige fordele og ulemper. Det er næsten umuligt at give et endeligt svar på om det er bedst at bygge nyt hus, eller en tilbygning.

Begge løsninger kan være et godt valg, det handler meget om hvordan bygherre og familien tænker. Begge løsninger har potentiale til at blive fantastiske investeringer. Håber guiden gav dig et bedre indblik i hvilken løsning, der er den rette for dig og din familie.

Del:

Relaterede artikler

Solceller til taget: den store guide

Solceller til taget er en bæredygtig og miljøvenlig løsning, der udnytter solens energi til at producere elektricitet. Solceller er små enheder, der er lavet af

Indsend din opgave