Smart home-energibesparelser i hjemmet – Få styr på din elregning

Vi lever i ustabile tider, hvor geopolitisk uro og andre faktorer spiller kraftigt ind på vores energipriser. Eftersom vi i langt højere grad end tidligere har elektrificeret mange af hjemmets redskaber, så har vi i stigende grad brug for stadig mere energi. Men stigende energipriser rimer  desværre ikke godt på stigende energibehov, især ikke hvis privatbudgettet er presset nok i forvejen. Hører du til en af dem, som godt kunne trænge til at få luft i budgettet, så kigger vi her på mulige besparelser på elregningen via intelligente smart home-enheder.

Skab sikkerhed i dit smart hjem

Det er først og fremmest vigtigt at skabe sikkerhed og tryghed i sit smart home. En sikker base er grundlag for et trygt hjem, hvorfra intelligente smart home-enheder så kan installeres for at skabe besparelser. Eftersom smart home-enheder er online, så er det først og fremmest vigtigt at få sikret sit hjemmenetværk. Det kan man med fordel gøre ved brug af en VPN, som sørger for at kryptere al data på dit netværk, så ingen kan snage i dine oplysninger. En VPN kan også skjule din IP-adresse, så ingen kan se din geografiske placering. Prøv selv at foretage en IP-adresse søgning og se, hvor meget en ubeskyttet enhed kan afsløre om dig og din placering. 

Skift oliefyr og elektriske radiatorer ud med varmepumper

Det skal være slut med forurenende oliefyr og energisugende el-radiatorer. Ikke nok med at disse varmekilder er store udledere af CO2, så er de også store udledere af værdifulde kroner fra din pengepung. Du kan med fordel udskifte din gamle varmekilde med en elektrisk varmepumpe, som kan kobles til netværket. En moderne jord-til-luft eller luft-til-luft varmepumpe kan indstilles, så den først begynder at opvarme, lige inden du kommer hjem fra arbejde, og den stopper, når du forlader hjemmet. Den kan også indstilles til faste temperaturer, så du helt præcist ved, hvor meget du opvarmer.

Installer smart home-termostater i hjemmet

Smart home-termostater kan også være en vej til besparelser på din elregning. Du kan købe nogle forholdsvis billige termostater, som kan kobles til dit netværk, så de kan operere intelligent i din hjemmeopvarmning. Du kan endda selv styre dem via en app fra din smartphone, ligesom det også er tilfældet med varmepumperne. Det vil sige, at du eksempelvis kan sænke varmen i hjemmet, mens du er på arbejde, hvis du kan se, at dagens vejr byder på ekstra varme, og der derfor ikke er behov for opvarmning af hjemmet, inden du kommer hjem. 

Smart belysning kan skabe besparelser på elregningen

Udover dine varmekilder, så vil du også kunne koble din belysning på dit smart home-netværk. På den måde vil du skabe bedre kontrol med belysningen, hvilket i sidste ende vil skabe bedre kontrol med elregningen. Du kan indstille dine lamper til selv at slukke på særlige tidspunkter eller tænde, når du kommer hjem. Belysningen kan også dæmpes, så du bruger mindre energi, og det hele kan igen fjernstyres via en app på din mobil. 

Indstil dine vaske til at klare opgaverne på døgnets billigste eltimer

Hvis du har en nyere vaskemaskine eller opvaskemaskine, så kan du også skabe besparelser ved at lade dem styre intelligent. Det er efterhånden ikke nogen hemmelighed, at døgnet er delt op i spidsbelastede energitimer og mindre belastede tidszoner. Døgnets elzoner er billigst i løbet af natten, når elnettet er mindst belastet. Her sover langt de fleste personer, og der er derfor ikke tryk på elnettet. Derfor er elpriserne også tilsvarende lave, og det kan man i så fald udnytte med en smart styring af både tøjvask og køkkenopvask. Indstil vaskene til at starte på det billigste tidspunkt i løbet af natten og stå op til rent service og rent vasketøj, som tilmed har sparet dig for en hel del kroner. 

Del:

Relaterede artikler

Solceller til taget: den store guide

Solceller til taget er en bæredygtig og miljøvenlig løsning, der udnytter solens energi til at producere elektricitet. Solceller er små enheder, der er lavet af

Indsend din opgave