Trusler mod din smart home-sikkerhed, og hvordan du kommer det til livs

Teknologien skubber hele tiden grænsen for, hvad der er muligt at implementere af innovation i vores moderne hverdag. IoT-enheder og smart homes er den nye virkelighed. Den bringer en hel del komfort og effektivitet ind i vores liv, men der lurer samtidig også en helt ny trussel mod vores online privatliv. En trussel, der kan få store konsekvenser for vores liv. I denne artikel ser vi på de forskellige faldgruber, som er forbundet med smart home-enheder, og vi kaster et blik på en lang række tiltag, man kan foretage for at øge sin sikkerhed på området.

Sårbarheden ligger i onlinenetværket

I dag er mange af hjemmets ting digitaliseret og forbundet til vores hjemmenetværk. Det skaber større automation og øget effektivitet i hjemmet, men det kan også have en bagside. Alt, hvad der er koblet til et netværk online, har på samme måde en risiko for at blive hacket. Vores smart TV, vores musikanlæg, vores belysning, vores babyalarmer, vores sikkerhedskameraer, vores telefoner, tablets og computere er alle koblet på samme net og kan i værste fald hackes af en cyberkriminel med de rette færdigheder. Det kan ende i uønsket overvågning, tyveri af personfølsomme oplysninger og sågar identitetstyveri. Men hvordan kommer vi problemet til livs, så vi både kan nyde komforten og effektiviteten i et smart home uden at løbe en risiko for at blotte os selv og vores privatliv? 

En VPN-forbindelse kan bygge bro til større sikkerhed

Ved brug af en VPN er det muligt at sikre hjemmets enheder mod hacking. En VPN er et virtuelt privat netværk, der krypterer al data på hjemmets enheder, som er koblet på hjemmenetværket. I dag kan der hos de bedste VPN-udbydere kobles op til flere enheder på samme VPN-forbindelse, hvormed man kan skabe et større bolværk mod hacking. Du kan downloade en VPN gratis og få syn for sagen. Selvsamme VPN vil også kunne skjule din IP-adresse, således at ingen kan spore din online færden tilbage til din enhed og dermed tilbage din aktuelle lokation. 

Opdater dine systemer med de nyeste sikkerhedsopdateringer

Vi blotter hele tiden vores sårbarheder online, når vi glemmer eller bevidst udelader at opdatere de nyeste sikkerhedsopdateringer til vores online enheder. Der er en grund til, at der hele tiden udbedres fejl og ‘bugs’ i systemet, for de løbende opdateringer lapper konstant aktuelle ‘huller’ i de gamle versioner. Sørg derfor altid for at opdatere dine enheder, så de altid er opdateret med de nyeste versioner.

Undgå at downloade apps og programmer fra tredjepart

Markedet bugner af apps og programmer, der lokker med nye funktioner og gadgets til dine enheder. Men i mængden af nye tiltag lurer der også en hel del brodne kar. Det er derfor vigtigt at træde varsomt, når man downloader ny software. Hold dig efter bedste evne fra tredjeparts apps og programmer, da der her er mindre kontrol med indholdet. Sørg i stedet for at holde dig til software og apps fra officielle kilder, du kender til. På den måde inviterer du ikke ‘ubudne gæster’ indenfor i dit smart home. Der kan nemlig lure ondsindet malware eller virus i apps og programmer fra tredjepart.

Brug lange og komplicerede adgangskoder

Det er også vigtigt at holde en god adgangskode-hygiejne, forstået på den måde, at man bør benytte stærke og lange adgangskoder, der er svære at bryde. De fleste begår den fejl at benytte samme adgangskode på samtlige enheder, hvilket i sidste ende kan blive ekstremt problematisk, hvis en hacker først har afdækket et af dine password. Udover det er det altid en god idé at værne sig med sund fornuft og en god portion skepsis ved installation og brug af smart home-enheder. Men med den rette omhu og omtanke kan man få fuld glæde af sit smart home uden at løbe for mange risici for cyberkriminelle handlinger.

Del:

Relaterede artikler

Solceller til taget: den store guide

Solceller til taget er en bæredygtig og miljøvenlig løsning, der udnytter solens energi til at producere elektricitet. Solceller er små enheder, der er lavet af

Indsend din opgave